Hopp til innholdet

Historien om Evondos

Fra ide til et fungerende konsept 

“Historien vår starter med mine barndomsminner hvor jeg tilbringte mye tid hos min bestemor i Nord-Karelen, det var her jeg først opplevde problemene med medisinhåndtering i hjemmet. Selv om jeg forstod veldig lite om hva som skjedde på den tiden, etterlot opplevelsen et veldig sterkt inntrykk og påvirket mine egne påfølgende avgjørelser i stor grad,” forklarer Mika Apell, grunnleggeren av Evondos og som opprinnelig unnfanget forretningsideen. 

“Jeg husker da sykepleieren kom for å fylle opp bestemors røde pillebeholder. Bestemoren min var en skrålende nordkareler som alltid var ivrig etter å prate, og bød på kaffe og boller, mens sykepleieren prøvde å fokusere på å fylle pillebeholderen riktig. Sykepleieren konsentrerte seg om å ordne medisinene og ga bare de korteste svarene som ofte ble redusert til bare nikking med hodet. Jeg fant også noen piller på gulvet en gang, men heldigvis la moren min merke til det i tide og  stoppet meg fra å spise dem.”

“Bestemor fortjente mer oppmerksomhet og menneskelig interaksjon, men i stedet måtte sykepleieren være nøye med å ordne medisinene riktig og unngå feil. Men selv da skjedde det menneskelige feil av og til ,”  fortsetter Mika.

“Under voksen opplæring ved universitetet i Turku i 2007, slo vi oss sammen med andre studenter for et prosjekt. Det var delte erfaringer med medisineringsproblemer som førte til ideen om å hjelpe eldre mennesker og deres helsepersonell i sin hverdag, og teamet utviklet til og med den første versjonen av en medisindispenser i 2009.”

Det tok fortsatt flere år med møysommelig og iherdig arbeid for å utvikle medisineringsdispenseringsroboten fra bare en tidlig prototype til et fungerende tjenestekonsept. 

Den første praktiske prototypen dukket opp i 2012, og selskapet sendte inn sine første patentsøknader på dette tidspunktet. Oppmuntrende kunde tilbakemeldinger på dette stadiet rettferdiggjorde beslutningen om å gå videre med FoU og å bringe mer ekspertise til å finansiere driften og deretter løse problemene med å sette i gang produksjonen.

Kliniske studier begynte i 2013, og betingelsene for å lansere salg og markedsføring var oppfylt da selskapet fikk sitt første CE-merke i mars 2014. De første robotene ble deretter levert til kunder. 

“Det har vært fantastisk å være en del av denne prosessen ettersom Evondos har utviklet seg fra en ide til et fungerende tjenestekonsept. Vi har mulighet til å gjøre noe virkelig verdifullt og fremme trivsel i samfunnet gjennom en tjeneste som frigjør helsepersonell fra det mekaniske arbeidet med legemiddeldispensering slik at de kan fokusere på funksjoner som krever menneskelig interaksjon. Helsepersonell kan nå konsentrere seg om mennesker og kvaliteten på omsorgen,” forteller Mika Apell entusiastisk.


Se Mika Apell i videoen under, hvor han deler sin personlige historie. Mens han besøkte bestemorens hytte i Nord-Karels.